متن کامل خبر


 
رقابت سیاسی بهانه‌ای برای پرده‌دری و تخریب دیگران شده است

خلاصه خبر: همۀ انسان‌ها-چه مؤمن و چه کافر- در حالت عادی قبل از اینکه سِیر و سلوک خودشان را شروع کنند، ترکیبی از نور و ظلمت هستند، البته پایان کار، متفاوت است. بعد از طی این مسیر، یک‌عده‌ای تمام وجودشان نور می‌شود و از همۀ ظلمت‌ها فاصله می‌گیرند. یک عده‌ای هم تمام وجودشان، ظلمت می‌شود. هر کاری که انجام می‌دهیم، یا نور ما را بیشتر می‌کند و یا ظلمت ما را

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها (مأوا)، حجت الاسلام محمدیان در آخرین روز از ایام اعتکاف، در جمع معتکفین دانشگاه تربیت مدرس گفت: قرآن کریم، از حضرت یوسف نقل می‌کند که «إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوء»(یوسف/53) این نفس، دائم کارش این است که انسان را به سمت بدی‌ها و هوس‌ها بکشاند که ما باید در این مسیر، مدام با این نفس مبارزه کنیم و تسلیم او نشویم.

همۀ انسان‌ها چه مؤمن و چه کافر، قبل از طی مسیر سلوک، ترکیبی از نور و ظلمت هستند

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری ادامه داد: با توجه به این آیه شریفه: «اللَّهُ وَلِيُّ الَّذينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ الَّذينَ كَفَرُوا أَوْلِياؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُماتِ»(بقره/257) می‌توان گفت که همۀ مؤمنین گرفتار ظلمت هستند، و همۀ کافرین هم نور دارند، و الا چطور می‌شد آنها را از نور به سمت ظلمت برد؟! ولی اگر بنا باشد مؤمنین، ظلمت داشته باشند، پس کافرین هم-به‌طریق اولی- ظلمت دارند. و اگر بنا باشد کفار، نور داشته باشند، پس مؤمنین هم-‌به‌طریق اولی- نور دارند.

وی افزود: پس همۀ انسان‌ها-چه مؤمن و چه کافر- در حالت عادی قبل از اینکه سِیر و سلوک خودشان را شروع کنند، ترکیبی از نور و ظلمت هستند، البته پایان کار، متفاوت است. بعد از طی این مسیر، یک‌عده‌ای تمام وجودشان نور می‌شود و از همۀ ظلمت‌ها فاصله می‌گیرند. یک عده‌ای هم تمام وجودشان، ظلمت می‌شود.

هر کاری که انجام می‌دهیم، یا نور ما را بیشتر می‌کند و یا ظلمت ما را

حجت الاسلام محمدیان عنوان کرد: ما در مسیر حرکت از ظلمت به سوی نور هستیم. امکان ندارد کاری انجام دهیم که یا ظلمت ما را بیشتر نکند و یا نور ما بیشتر نکند. چون ولایت خدا «ولایت عام» است و ولایت هم در قرآن به معنای «مدیریت» است. یعنی خداوند مدیر این عالم هستی است، آن‌هم مدیری که در تمام اجزاء این هستی دخالت می‌کند. خدا می‌خواهد این بذرهای نورانیتی که در وجود ما قرار داده است، شکوفا شود و این نورانیت در ما ایجاد شود.

عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: همۀ ما این نور را در درون خودمان داریم، و قبل از این عالم خاکی، یک روزی با خدا سخن گفته‌ایم، و با او روبرو بوده‌ایم. در آنجا خدا با ما صحبت کرده و از ما سؤال پرسیده و ما به خدا جواب داده‌ایم. آیۀ «أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ قالُوا بَلی»(اعراف/172) نشان می‌دهد که ما یک گذشته‌ای داریم و بی‌ریشه نیستیم. ما با خدا دیداری داشته‌ایم و بعد ما را به این عالم خاکی آورده‌اند، ولی حلاوت آن دیدار با خدا، در وجود ما نشسته است و نمی‌گذارد وجود ما آرام بگیرد. انسان تا به آن وضعیت برنگردد، نمی‌تواند آرام باشد.

در حرکت به سمت نور با دو مانع جدّی مواجهیم؛ دشمن بیرونی و دشمن درونی

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها بیان کرد: ما در مسیر حرکت به سمت نور، با دو مانع جدّی واجه هستیم که یکی از آنها بیرونی است و یکی هم درونی است. دشمن بیرونی ما «شیطان» است که خداوند در قرآن کریم، حدود بیست مرتبه نسبت به آن تذکر داده و به تعابیر مختلف فرموده است: شیطان برای انسان دشمن آشکار است «إِنَّ الشَّيْطانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبينٌ»(یوسف/5)

وی افزود: مشکل دیگری که در مسیر حرکت به سمت نور با آن مواجه هستیم، یک دشمن درونی است که همان «نفس» خودمان است و در قرآن و روایات، بسیار مورد تأکید قرار گرفته است.(أَعْدَى عَدُوِّکَ نَفْسُکَ الَّتِی بَیْنَ جَنْبَیْک ؛ مجموعۀ ورّام/ج1/ص59) خداوند در قرآن کریم، از حضرت یوسف نقل می‌کند که «إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوء»(یوسف/53) این نفس، دائم کارش این است که انسان را به سمت بدی‌ها و هوس‌ها بکشاند که ما باید در این مسیر، مدام با این نفس مبارزه کنیم و تسلیم او نشویم.

توصیه امام رضا(ع) به شیعیان: همدیگر را تکه پاره نکنید!

حجت الاسلام محمدیان گفت: در پایان، نکته‌ای را هم از امام رضا(ع) خدمت شما عرض کنم. امام رضا(ع) به حضرت عبد‌العظیم حسنی، نامه‌ای نوشته‌اند که در آن مواعظی برای شیعیان دارند. ایشان می‌فرمایند: اى عبد العظيم! سلام مرا به دوستانم برسان و به آنان بگو، مراقب باشید که شیطان[همان دشمن بیرونی] را به خودتان راه ندهید و راهی برای نفوذ شیطان در میان خود قرار ندهید (يَا عَبْدَ الْعَظِيمِ أَبْلِغْ عَنِّي أَوْلِيَائِيَ السَّلَامَ وَ قُلْ لَهُمْ أَنْ لَا يَجْعَلُوا لِلشَّيْطَانِ عَلَى أَنْفُسِهِمْ سَبِيلًا ؛ اختصاص شیخ مفید/ص247)

وی ادامه داد: حضرت در بخش دیگری از این نامه می‌فرمایند: به شیعیان و دوستان من بگو، همدیگر را تکه پاره نکنید! من سوگند خورده‌ام که هرکس چنین رفتاری داشته باشد و موجب آزار و اذیت دوستانم شود، حتماً دعا کنم تا خداوند او را در این دنیا به عذابی سخت گرفتار کند و در آخرت نیز در زمرۀ زیانکاران باشد (لَا يَشْتَغِلُوا أَنْفُسَهُمْ بِتَمْزِيقِ بَعْضِهِمْ بَعْضاً فَإِنِّي آلَيْتُ عَلَى نَفْسِي إِنَّهُ مَنْ فَعَلَ ذَلِكَ وَ أَسْخَطَ وَلِيّاً مِنْ أَوْلِيَائِي دَعَوْتُ اللَّهَ لِيُعَذِّبَهُ فِي الدُّنْيَا أَشَدَّ الْعَذَابِ وَ كَانَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخاسِرِينَ؛ همان)

رقابت سیاسی بهانه‌ای برای پرده‌دری و تخریب دیگران شده است

حجت الاسلام محمدیان گفت: منظور امام رضا(ع) این است که مراقب باشید آبروی همدیگر را حفظ کنید و همدیگر را خراب نکنید. ولی متاسفانه ما از این جهت، مقداری شرمنده هستیم. بهانۀ مسائل سیاسی و رقابت‌ها باعث شده است که خیلی پرده‌دری کنیم! البته انتقاد و اصلاح امور، در جای خودش حتماً درست است، خیرخواهی و نقد هم در جای خودش لازم است و وظیفۀ ما هم هست، اما می‌بینید که –در فضای مجازی و رسانه‌ها- چقدر راحت آبروی افراد را می‌برند و تخریب می‌کنند!

خداوند می‌فرماید: «تِلْكَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُها لِلَّذينَ لا يُريدُونَ عُلُوًّا فِي الْأَرْضِ وَ لا فَساداً»(قصص/83) یعنی قیامت و آخرت مال کسی است که در دنیا دنبال برتری بر دیگران نباشد!

«علوّ» و برتری‌جویی موجب می‌شود انسان برای اثبات خود به پرده‌دری و نفی رقیب بپردازد

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها افزود: برخی برای اینکه برتری خودشان را ثابت کنند، مدام سعی می‌کنند دیگران را کنار بزنند تا بالا بروند. یک‌وقت هست که خوبان و پاکان و انسان‌های عاقل، جمع می‌شوند و می‌گویند: «آقای فلانی، این کار از عهدۀ شما بر می‌آید، شما شایستگی این کار را دارید و باید این بار را بر دوش بگیرید و ما کس دیگری نداریم» او هم قبول می‌کند، ولی به‌دنبال این نیست که با پرده‌دری، کسی را نفی کند و کنار بزند. بعد از شهادت شهید رجایی، این اتفاق دربارۀ مقام معظم رهبری افتاد، خیلی‌ها جمع شدند و از ایشان خواستند که وارد این عرصه شوند.

اما وقتی کسی دارد مبارزه می‌کند که حتماً رقیب خود را کنار بزند و او را نفی کند تا خودش را اثبات کند، به‌طور طبیعی مشکل پیش می‌آید، چون او دنبال «عُلُوًّا» و برتری‌جویی است و این یعنی ظلمت بیشتر! و ظلمت بیشتر هم مشکلات بیشتر به‌دنبال خواهد داشت.


27 فروردین 1396 / تعداد نمایش : 1672