جلسه دفاع از رساله: آقای سعید رضاجو، گروه مهندسی پزشکی

• استاد راهنما: دکتر احمدرضا شرافت
  • استاد ناظر داخلی اول: دکتر علی محلوجی فر
  • استاد ناظر داخلی دوم: دکتر بابک محمدزاده اصل
  • استاد ناظر خارجی اول: دکتر حمید ابریشمی مقدم (دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی )
  • استاد ناظر خارجی دوم: دکتر حمید بهنام (دانشگاه علم و صنعت ایران )
  • مکان: اتاق شورای دانشکده برق و کامپیوتر
  • تاریخ: 97/06/19

چکیده در حال حاضر سرطان یکی از مهم¬ترین عوامل مرگ و میر است، و تشخیص زودهنگام این بیماری تأثیر بسزایی در موفقیت درمان آن دارد. یکی از معمول¬ترین راه¬های تشخیص زودهنگام، غربالگری بیماران با استفاده از سامانه¬های تصویرگری پزشکی است. در این میان، کشسان¬نگاری روشی نوین است که با به تصویر کشیدن میزان سفتی و نرمی بافت¬ها، خوشخیم یا بدخیم بودن آنها را بررسی می¬کند. تثبیت جایگاه این روش مستلزم معرفی معیارهایی استاندارد برای تشخیص نوع بافت از روی تصاویر کشسانی است. در رساله حاضر بر روی کشسان¬نگاری دستی تمرکز خواهیم کرد. در این روش، کشسان¬نگاری برروی سامانه صوت¬نگاری که در زمره کم¬هزینه¬ترین سامانه¬های تصویرگری پزشکی است پیاده¬سازی می¬شود، بدون اینکه هیچ-گونه تجهیزات جانبی مورد نیاز باشد. چون تصویربرداری به روش دستی انجام می¬شود، ارائه بازخوردی از تصاویر تولید شده به کاربر در حین تصویربرداری برای حفظ کیفیت تصاویر ضروری است. بنابراین، هدف این رساله ارائه الگوریتمی است که بتواند به صورت بی¬درنگ (با سرعتی در حدود 20-‏‏15 تصویر در ثانیه) تصاویر کشسانی را بازسازی کند. برای این منظور سریع¬ترین الگوریتم¬های کشسان¬نگاری موجود و چالش¬های پیش روی آنها را مرور خواهیم کرد و با استفاده از نقاط قوت آنها، رویکرد جدیدی برای بازسازی بی¬درنگ تصویر ارائه می¬کنیم. برای دستیابی به پایوری لازم در برابر تغییرات ناخواسته در هنگام تصویربرداری (مانند لغزش دست که در شرایط بالینی معمول است)، یک چارچوب تحلیلی برای الگوریتم پیشنهادی ارائه می¬کنیم و بر مبنای آن، پایوری الگوریتم را برای گستره وسیعی از تغییرات کشسانی (کرنش متوسط 1% تا 10%) افزایش می¬دهیم بدون آنکه سرعت کشسان¬نگاری را نسبت به میزان مطلوب، کاهش دهیم. برای این منظور، بازسازی تصویر را از یک هسته اولیه که بر اساس کیفیت بالاتر نسبت به سایر نواحی تصویر انتخاب شده است آغاز می¬کنیم و به سایر نواحی گسترش می¬دهیم. با نظارت بر کیفیت بازسازی تصویر، بروز خطا و افت کیفیت را رصد می¬کنیم تا در صورت وقوع، بازسازی تصویر را از ناحیه دیگری ادامه دهیم. این روند منجر به حفظ سرعت بالای تصویربرداری در عین حفظ کیفیت تصویر می¬شود. عملکرد الگوریتم پیشنهادی را با استفاده از شبیه¬سازی، مدل آزمایشگاهی و داده¬های بالینی می¬سنجیم و برتری روش پیشنهادی در رساله حاضر را نسبت به سایر روش¬های موجود کشسان¬نگاری نشان می¬دهیم. نتایج شبیه¬سازی نشان می¬دهند که تصاویر به دست آمده با استفاده از الگوریتم پیشنهادی در این رساله، برای کرنش متوسط حدود 10%، دارای نسبت سیگنال به نویز و نسبت کنتراست به نویز 15-20 هستند.
کلمات کلیدی کشسان نگاری – فراصوت – پردازش بی¬درنگ – پردازش پایور – تصویرگری پزشکی

12 شهریور 1397 / تعداد نمایش : 1908